Malpraxis Medical

Intr-o Romanie tot mai corupta si in care cadrele din sistemul medical vad in profesia de medic si munca intr-o unitate medicala doar un loc de castigat bani si de unde vine un salariu de la stat, coroborat cu reaua intentie, neglijenta, dezinteresul, proasta pregatire sau alte asemenea aspecte, exista numeroase cazuri in care pacientii se confrunta din ce in ce mai des cu vatamari corporale si morale cauzate de medici sau sistemul medical privit in ansamblu. Astfel pacientii se confrunta cu prejudicii fizice si morale greu de inlatuarat sau uneori chiar decesul, urmari ale unor actiuni culpabile sau chiar intentionate ale cadrelor medicale. Conoasterea prevederilor legale medicale, a termenilor si aspectelor medicale cu influenta juridica astfel incat persoanele prejudiciate ce au suferit daune morale sau materiale in urma unui act medical defectuos, se poate realiza in mod echitabil prin sprijinul si cunostintele unui avocat specializat in malpraxis medical.

Intrebari si raspunsuri referitoare la daunele morale si materiale in cazurile de malpraxis medical:

Ce este malpraxisul medical?

Malpraxisul medical reprezinta un tratament incorect sau neglijent aplicat de un medic unui pacient, care îi produce acestuia prejudicii de orice natură, în relație cu gradul de afectare a capacității fizice și psihice, provocand astfel pacientului daune morale si/sau materiale.

Ce acte medicale pot cauza aparitia de malpraxisului medical?

Orice acte medicale care sunt defectuos efectuate de catre persoanele responsabile pot genera aparitia malpraxisului medical si astfel crearea de daune morale si/sau daune materiale. Astfel orice interventie medicala ca de exemplu:
- o inseminare in vitro;
- efectuarea unor analize medicale;
- o operatie chirurgicala;
- prescrierea unui tratament;
- conditii si tratamente medicale improprii
pot genera existenta unui caz de malpraxis medical in conditiile in care daunele materiale si/sau morale create sunt rezultatul actului medical defectuos.

Ce prejudicii pot fi suferite in caz de malpraxis medical?

In caz de malpraxis medical victima poate suferi prejudicii fizice (prin care este afectata sanatatea persoanei), prejudicii materiale avand in vedere costurile anterioare sau ulterioare actului medcial defectuos si prejudicii morale. Prejudiciile morale in caz de malpraxis medical rezulta prin încălcarea integrităţii corporale sau a sănătăţii precum si prin decesul victimei (prejudiciu ce este provocat rudelor sau altor persoane care au avut o foarte stransa legatura cu victima). In cazul prejudiciilor morale rezultate din leziuni sau vătămări fizice, se încadrează toate prejudiciile morale ce decurg din vătămarea fizică a persoanei şi care provoacă atât dureri fizice cât şi suferinţe psihice. (Mutilările, cicatricele sau desfigurările suferite de o persoană cauzează nu numai dureri fizice dar şi suferinţe psihice care decurg din handicapul fizic suferit şi conştientizarea acestui handicap de către persoana vătămată. Se poate încadra aici şi prejudiciul estetic, prejudiciul de agrement). Prejudicii care îşi au originea atât în dureri fizice cât şi în suferinţe psihice sunt de exemplu prejudiciul estetic, prejudiciul de agrement, prejudiciul juvenil. Prejudiciul estetic poate fi caracterizat prin desfigurări, mutilări, urme vizibile, cicatrice care pot avea o influenţă negativă asupra dezvoltării şi afirmării în viaţă a unei persoane, precum şi suferinţele psihice pe care le resimte ea. Putem vorbi nu numai de suferinţe fizice în astfel de situaţii ci şi de suferinţe psihice cauzate de frustrarea acelei persoane care se vede mutilată şi desfigurată. Prejudiciul de agrement rezultă din atingerea adusă plăcerilor vieţii, satisfacţiilor unei persoane, pierderea şansei de divertisment şi destindere, pierderea unor plăceri care au aparţinut persoanei în viaţa sa normală, ca şi consecinţă a încălcării integrităţii fizice sau sanatatii acesteia. Prejudiciul juvenil este considerat în doctrina occidentală ca fiind distinct de prejudiciul de agrement sau de cel estetic, el este suferinţa fizică şi psihică încercată de o persoană tânără, conform dreptului francez, el este “prejudiciul moral suferit de către o fiinţă umană tânără care îşi vede speranţele de viaţă sau anumite agremente ale existenţei sale spulberate (de exemplu dreptul la reproducere cand capacitatea de reproducere este afectata sau pierduta ca urmare a unui act medical defectuos)”.

Cum pot fi trase la raspundere persoanele vinovate de acte de malpraxis medical?

Raspunderea persoanelor vinovate se poate realiza atat pe calea unui proces penal cat si pe calea unui proces civil. Astfel in cazurile in care medicii prin faptele lor medicale provoca vatamari corporale din culpa sau cu intentie, sau uneori provoaca decesul pacientilor, raspunderea acestora poate fi atat civila cat si penala. Raspunderea civila si/sau penala, se stabileste in baza unui probatoriu care de cele mai multe ori rezulta din expertize ce analizeaza actele medicale si urmarile activitatilor ce au dus la savarsirea unor infractiuni.

Care sunt persoanele indreptatite la repararea daunelor morale sau materiale provocate de malpraxisul medical?

Persoanele indreptatite la repararea daunelor morale sau materiale provocate de malpraxisul medical sunt in primul rand persoanele care au fost victimele unei fapte ilicite sau a unei infractiuni. In cazul in care victima unei infractiuni a decedat, sotul, copiii, fratii, surorile, parintii defunctului sau alte persoane care au avut o stransa legatura cu victima, sunt indreptatite la a primi despagubiri materiale pentru prejudiciul moral si/sau material suferit.