Daune Morale
Pentru ca victima unui accident care a suferit prejudicii morale si materiale sa isi poata repara in mod echitabil prejudiciile morale si materiale suferite, este nevoie ca aceasta sa apeleze la sfatul unui avocat specializat.
Sfatul unui avocat specializat sau necesitatea formularii demersurilor si reprezentarii victimelor de catre un avocat specializat in domeniul recuperarii daunelor morale rezultate in urma unui accident, se fundamenteaza pe o serie de criterii obiective. Astfel, numai in baza unei pregatiri teoretice si practice bine conturate precum si in baza unor repere de cazuistica si dosare solutionate, un avocat specializat poate sa aiba ca si rezultat obtinerea unor despagubiri echitabile ce se cuvin persoanelor pagubite/vatamate.
In lipsa unui avocat specializat, persoanele vatamate in drepturile lor, fara o experienta atat practica cat si procedurala, pot obtine fie despagubiri infime fie chiar pierde drepturile de a fi despagubite. Astfel, prin apelarea la serviciile unui avocat specializat persoanele vatamate isi pot recupera pe deplin daunele morale suferite si pot face fata mult mai usor procedurilor si etapelor greu de cunoscut si respectat in parcursul procesual sau de negociere cu firmele de asigurari pentru recuperarea prejudiciilor morale.
Intrebari si Raspunsuri referitoare la Daunele Morale:
Ce sunt daunele morale?
Literatura juridică a definit daunele morale intr-o maniera generala ca, prejudiciul moral ce cuprinde atât vătămările aduse persoanei în onoarea, demnitatea, poziţiunea socială, libertatea sau reputaţia sa, cât şi pe acelea care constituie o lezare a sentimentelor sale de afecţiune”. S-a mai spus că “daunele morale reprezintă în realitate suferinţe sau neplăceri de ordin fizic sau psihic”.
Ce drepturi incalcate cauzează daune morale?
Putem spune că drepturile nepatrimoniale ce cauzeaza daune morale sunt reprezentate de: dreptul la viaţă, la integritate fizică, dreptul la sănătate fizică şi psihică, dreptul la sentimentele de afecţiune, dreptul la libertate, dreptul la securitate, dreptul la respectarea vieţii private, dreptul la inviolabilitatea persoanei şi a domiciliului, dreptul la nume, pseudonim, dreptul la onoare, reputaţie, demnitate şi poziţie socială, dreptul la libertatea de gândire şi religie, dreptul la amintire, dreptul la o stare civilă, dreptul la un proces echitabil, etc.
Care sunt persoanele indreptatite la repararea daunelor morale?
Persoanele indreptatite la repararea daunelor morale sunt in primul rand persoanele care au fost victime a unei fapte ilicite sau a unei infractiuni. In cazul in care victima unei infractiuni a decedat sotul, copiii, fratii si surorile, parintii defunctului sau alte persoane care au avut o stransa legatura cu victima, sunt indreptatite la a primi despagubiri materiale pentru prejudiciul moral suferit.
Cum pot fi reparate prejudiciile morale?
Toate prejudiciile morale pot fi raparate pe cale patrimonială ca si drept compensatie pentru suferintele provocate. Evaluarea daunelor morale neputând fi făcută în aceleaşi condiţii ca ale celor patrimoniale, presupune stabilirea unor criterii specifice de evaluare. Un asemnea criteriu ar putea fi importanţa socială a valorii lezate prin săvârşirea faptei ilicite. În acest caz valoarea poate avea atât un conţinut subiectiv (implicând o preţuire din partea persoanei lezate) dar şi un aspect obiectiv, fiind expresia unei cerinţe obiective a realităţii. Prejudiciul moral va fi cu atât mai mare cu cât valoarea lezată este mai importantă pentru partea vătămată. Personalitatea victimei poate fi un alt criteriu care completează criteriul importanţei valorii lezate. Spre exemplu, victima care are un anumit statut social, o anumită notorietate va putea pretinde o sumă mai mare drept daune morale, fiind mai profund prejudiciată prin leziunea suferită. ICCJ prin Decizia nr. 2617 din 9 iulie 2009 pronunţată în recurs de Secţia penală a apreciat că întinderea răspunderii civile delictuale nu este limitată de posibilităţile de plată ale inculpatului, principiul aplicabil fiind cel al reparării integrale a prejudiciului material şi moral cauzat prin fapta săvârşită.
Pot fi acordate daune morale in caz de deces?
Daunele morale sunt admisibile în toate cazurile când partea civilă a fost expusă unor suferinţe ca urmare a pierderii unei rude, sot sau personae apropiate cu care a avut legaturi afective. Astfel, sunt îndreptăţite la despăgubiri atât persoanele direct vătămate iar in caz de deces a persoanei vatamate sunt indreptatiti sotul/sotia, copii sau rudele apropiate ale persoanei vatamate, deoarece în ambele ipoteze există o suferinţă sufletească reală, ca temei al daunelor morale. Astfel, avand in vedere faptul ca termenii prevazuti de art. 1357 Noul Cod Civil fiind generali, rezultă că toţi aceia care sunt lezaţi printr-un fapt prejudiciabil pot exercita acţiune de daune - interese. Astfel, de exemplu: tatăl şi soţul, atinşi nu numai prin pierderea materială a unei fiice şi a soţiei dar şi prin prejudiciul moral sub raportul afecţiunii, sunt în drept a exercita această acţiune.