Accidente Rutiere

In Romania dar si in Uniunea Europeana, se produc zilnic accidente care se soldeaza cu victime si daune materiale. De multe ori accidentele produc si pierderi de vieti omenesti. Pierderea de vieti omenesti, daunele materiale, vatamarile corporale suferite de victime, nasc raporturi juridice penale si civile sau numai civile.

Astfel victimele unui accident rutier trebuie sa poata sa isi recupereze prejudiciul moral sau material suferit. Existenta politelor de asigurare obligatorii cunoscute drept “RCA”, da dreptul si practic asigura intr-un mod real despagubirea victimelor in cadrul producerii unui accident rutier. Mai mult si in lipsa unei polite RCA, victimele sunt aparate, statul garantand intr-o anumita proportie acordarea de despagubiri. Astfel victimele isi pot recupera in caz de producere a unui accident rutier, atat daunele morale suferite cat si cele materiale. Cuantumul despagubirilor si recuperarea in mod echitabil in cazul suferirii de daune morale sau daune materiale provocate in accidentele rutiere victimelor, depind in mare parte asistarea acestora de un avocat specializat care sa depuna toate eforturile pentru o justa si echitabila despagubire cuvenita clientului sau.

Intrebari si raspunsuri referitoare la accidente rutiere:

Ce daune sufera o persoana in caz de accident rutier?

In caz de accident rutier unei persoane ii pot fi provocate daune morale si/sau materiale.

Ce prejudicii pot fi recuperate in caz de accident rutier?

In caz de accident rutier pot fi recuperate prejudicii precum:
— daunele morale;
—daunele materiale: contravaloarea autoturismului distrus, costul pentru ingrijirile medicale suportate, cheltuielile făcute pentru însănătoşire, la care se pot adăuga diferenţele dintre veniturile obţinute şi sumele primite pe durata concediului medical, ori câştigurile de care victima a fost lipsită pe această perioadă; pierderea castigului in munca; pierderile suferite prin pierderea unei sanse de castig, cheltuieli de judecata.

In caz de accident rutier soldat cu decesul unei persoane pot fi acordate daune morale?

Daunele morale sunt admisibile în toate cazurile când partea civilă a fost expusă unor suferinţe ca urmare a pierderii unui sot, rude sau persoane apropiate cu care a avut legaturi afective. Astfel, sunt îndreptăţite la despăgubiri atât persoanele direct vătămate iar in caz de deces al victimei sunt indreptatiti părinţii, sotul, copii sau alte rude apropriate ale victimei, deoarece în ambele ipoteze există o suferinţă sufletească reală, ca temei al daunelor morale. De asemenea, avand in vedere faptul ca termenii prevazuti de art. 1357 Noul Cod Civil fiind generali, rezultă că toţi aceia care sunt lezaţi printr-un fapt prejudiciabil pot exercita acţiune de daune-interese. Astfel de exemplu: tatăl şi soţul, atinşi nu numai prin pierderea materială a unei fiice şi a soţiei dar şi prin prejudiciul moral sub raportul afecţiunii, sunt în drept a exercita această acţiune.

In caz de accident rutier soldat cu vatamarea corporala a persoanei, pot fi acordate daune morale?

Vatamarea unui persoane cu ocazia producerii unui accident rutier obliga perosanele responsabile la acordarea de despagubiri in cazul in care victima a suferit daune morale si/sau materiale ca urmare a accidentului produs. Subliniem faptul ca, provocarea de daune morale si/sau materiale ca urmare a unei vatamari corporale produse in cazul accidentelor rutiere este foarte des intalnita in prezent, iar instantele de judecata acorda despagubiri morale si/sau materiale in mod echitabil victimelor.

Cum se stabileste întinderea despăgubirilor în cazul vătămării sănătăţii ori integrităţii corporale a victimei?

Atunci când vătămarea sănătăţii sau integrităţii corporale are efecte de scurtă durată, în principiu, despăgubirile se acordă sub forma unor despăgubiri globale, luându-se în calcul pentru determinarea reparaţiei, cheltuielile făcute pentru însănătoşire, la care se pot adăuga diferenţele dintre veniturile obţinute şi sumele primite pe durata concediului medical, ori câştigurile de care victima a fost lipsită pe această perioadă. Atunci când vătămarea sănătăţii sau integrităţii corporale duce la pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă permanent sau pe o perioadă nedeterminată, soluţiile diferă, după cazul în care partea vătămată era majoră sau minoră, era încadrată sau nu în muncă. Atunci cand s-a pierdut sau s-a diminuat capacitatea de muncă a victimei, încadrată în muncă la acea dată, cu consecinţa reducerii veniturilor sale, despăgubirea de regulă se acorda sub forma unei prestaţii periodice ce va include, diferenţa dintre veniturile efectiv încasate înainte de comiterea faptei ilicite şi veniturile ulterioare (pensia de asigurări sociale, inclusiv pensia suplimentară). Nu se include în aceste venituri indemnizaţia specială de îngrijire ce i se acordă victimei de asigurările sociale şi care acoperă o nevoie generată de starea de invaliditate.